Als de temperaturen stijgen naar 25-30 °C of hoger, is een wedstrijd of training onder deze omstandigheden een stuk zwaarder! Oververhitting ligt op de loer, dus zorg dat je goed voorbereid de boot instapt! Een bekwame stuur (her)kent de symptomen van oververhitting, en weet wat te doen! (zie ook Veilig Roeien). Maar ook de roei(st)ers dienen de symptomen te kennen en elkaar in de gaten te houden.
Tip voor roeien in de warmte
- Voorkom verbranding, dus vooraf goed smeren met een waterproof middel met de hoogste factor, bijvoorbeeld P20 Zonnebrand Spray SPF50 welke 10 uren werkzaam is.
- Bescherm je hoofd met een - bij voorkeur UV werende - witte pet/ bandana.
- Trek sportkleding aan met mouwtjes, hiermee bescherm je de schouders. Witte kleding reflecteert warmte, donkere kleding absorbeert warmte wat meer zweten tot gevolg heeft. Katoenen kleding absorbeert vocht, het verdampen van dit vocht geeft een extra koelend effect.
- Drink genoeg (en meer dan gebruikelijk). Zorg voor extra vochtinname ruim voorafgaand aan de training/wedstrijd, op hete dagen kan je lichaam twee liter vocht per uur verliezen! Bij inspanning tot 90 minuten is (extra) water prima, bij inspanning vanaf 90 minuten (of 60 minuten als het warm is) kun je beter isotone sportdranken drinken. Deze dranken vullen de mineralen aan welke je verliest tijdens het zweten. Neem niet te veel drinken vlak voor de sportinspanning, want hier kun je misselijk van worden of darmklachten krijgen. Voor meer info over drinken tijdens inspanning, zie het kader 'De do's & don'ts' op deze pagina of klik hier >>
- Sporten in de warmte kost je meer koolhydraten dan gebruikelijk, dus zorg voor wat aanvulling tijdens de training/ wedstijd (isotone dranken, banaantje, energierepen, -gels etc)
- Neem wat handdoeken mee, dompel ze voor aanvang van de training of wedstrijd onder water er leg ze daarna binnen handbereik voor extra verkoeling tijdens een (drink)pauze. Of leg een natte handdoek in je nek. Een extra fles water om over je heen te kunnen sprenkelen werkt ook prima!
- Krijg je tijdens het sporten hoofdpijn, last van duizeligheid, misselijkheid en/of spierkrampen? Dit zijn symptomen van oververhitting! Stop direct met inspanning, en zorg dat je af kunt koelen. Drink (niet te koude) sportdrank, zoek schaduw (vraag de bemanning om handdoeken of een reddingsdeken boven je te houden), en koel je eventueel verder af met natte handdoeken. Ga niet meer roeien! Het negeren van deze symptomen kunnen resulteren in een levensbedreigende hitteberoerte!
- Hou elkaar in de gaten, als je ziet dat een teamlid bovenstaande symptomen heeft spreek haar/hem er dan op aan, vraag hoe het gaat en geef aan dat je de symptomen ziet.
- Bij warmte zullen blaren sneller ontstaan, dus wat extra zalf/ vaseline vooraf kan geen kwaad, en neem wat extra Compeed mee om blaren te behandelen.
- Zoek na de training/ wedstrijd de schaduw op.
- Afkoelen door lekker in het water te springen aan het eind van de training of wedstrijd lijkt aantrekkelijk, maar wees voorzichtig! Het water is nog koud in deze tijd, wat een risico op cold shock geeft. Spring dus niet zomaar uit de boot, maar loop vanaf de kant het water in.
- Hoe aantrekkijk ook; drink aan het eind van de training/ wedstrijd liefst niet gelijk ijskoude en/of alcoholhoudende drank. Vul eerst de vochtvoorraad aan met niet te koude hypertone drank, bijvoorbeeld vruchtensap, frisdrank en energy drinks. Laat het lichaam eerst wat herstellen voordat het welverdiende biertje opengaat!
- Vooraf extra koolhydraten en vocht
- Acclimatiseren; je lichaam laten wennen aan de warmte
- Alleen water is niet voldoende, neem isotone sportdrank!
- Extra koolhydraten tijdens het sporten: banaantje, gels of (sport)repen.
(bron: Sportzorg.nl)