Pilot Gig roeien
De Pilot Gig is van oorsprong een sloep uit de uiterste zuidwest hoek van Groot-Brittannië. Cornwall en de Scilly eilanden staan bekend om de ruige kuststrook. In de tijd dat de wind voor de voortstuwing zorgde, en de navigatie minder nauwkeurig was, was het belangrijk om een goede loods aan boord te hebben die goed op de hoogte was van de lokale situatie.
De Scilly eilanden, gelegen op de aanlooproute vanuit de nieuwe wereld, bleken al snel een goede uitvalsbasis te zijn van waaruit de loodsen aan boord werden gebracht om de schepen te begeleiden op hun route door het kanaal. De regel was in die tijd dat de eerste loods die zich bij een schip meldde de klus kreeg. Het was dus zaak om op een veilige en vooral snelle manier van de eilanden naar de te passerende schepen te komen. De Pilot Gig is ontwikkeld om aan deze vraag te voldoen. Zes roeiers en een stuurman brachten de loods naar het schip. De loods betaalde de gig crew voor deze dienst.
Binnen de geldende overheidsregels evolueerde de Gig tot de snelste zeewaardige sloep van die tijd. Eén van de beperkende overheidsregels was bijvoorbeeld dat een sloep maximaal zes roeiers mocht hebben, omdat ze anders de douane te snel af waren. Smokkelen met gigs was een andere bron van inkomsten voor de kustbewoners in zuidwest Engeland. Tochten naar Frankrijk werden daarbij veel gemaakt. Rond 1840 schijnt er zelfs een bemanning een smokkeltocht van ruim 250 zeemijl gemaakt te hebben. De gig waarin dit gebeurde was de Bonnet en daarin worden nu nog steeds wedstrijden gevaren.
Een gig is een houten sloep die overnaads wordt gebouwd van Cornish Narrow Elm Leaf (iepenhout). Zonder hulpmiddelen, zoals impregneren, blijft deze houtsoort goed zolang hij geregeld in contact komt met zout water. De bevestigingen in de romp worden gemaakt met koperen nagels. In een gig zitten ruim 3500 nagels die allemaal met de hand in het hout worden geslagen. Inmiddels zijn er ook polyester pilot gig's.
De roeiers zitten in een gig alleen op hun eigen bank: de roeiers op banken 1, 3 en 5, geteld vanaf de boeg, hebben hun riem aan bakboordzijde, die op 2, 4 en 6 aan stuurboordzijde. De boeg- en slagroeier hebben de kortste riemen, de roeiers op plaatsen 3 en 4 de langste. De roeislag is een kenmerkende, aparte slag, waarbij de riemen voorbij de roeiers gedraaid worden.
Een gig is 9,75 m. lang en 1,45 m. breed. Het gewicht is leeg rond de 350 kilo. Pilot gigs zijn zeer snelle boten.
Kijk voor de wedstrijdkalender, regels, de Nederlandse Vloot en nog veel meer op de site van de Dutch Pilot Gig Association, lees verder >>
Op sloeproeienNL is ook een overzicht van de Nederlandse Pilot gigs en de Nederlandse Pilot gig roeiverenigingen te vinden.
In Nederland worden inmiddels bijna 15 wedstrijden georganiseerd, bij diverse sloeproeiraces kan ook worden ingeschreven met pilot gigs;
- SRV Snertrace (Scheveningen)
- Vechten op de Vecht (Weesp)
- Slag bij Pampus (Muiden)
- SRV Regatta (Scheveningen)
- Hel van Texel
- Bosbaan Mixed Pilot Gig Regatta (Bosbaan)
- Kaagrace (Warmond)
- Kick op Loosdrecht
- Muiden-Pampus-Muiden
- Spiegelrace (Nederhorst den Berg)