St. Ayles Skiff roeien
In 2012 kwam de lokale roeivereniging uit Woudrichem in contact met de 'St Ayles Skiff' op de Hiswa. De St. Ayles Skiff is gebaseerd op de sloepen zoals die te vinden waren langs de Schotse oostkust: de sloep is ingericht op vier roeiers en een stuurman, is snel, stabiel en volkomen thuis op ruim water. Deze 4-riems roeisloep was niet lang daarvoor ontworpen door Ian Oughtred op basis van een roei-zeil sloep in het maritime museum in Schotland met als doel het sloeproeien in Schotland weer nieuw leven in te blazen. En dat is gelukt! Bijna 260 'St Ayles Skiffs' staan inmiddels geregistreerd bij de Scottish Coastal Rowing Association en een levendige competitie vindt plaats gedurende een lang regatta seizoen in Schotland.
Een andere doelstelling was het ontwerpen van een gemakkelijk te roeien sloep die voor weinig geld en met weinig know-how gebouwd kan worden met als doel de gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen. Dit kwam duidelijk naar voren tijdens de eerste wereldkampioenschap St Ayles Skiff roeien (SkiffieWorlds) in Ullapool in juli 2013. Niet minder dan 32 teams verschenen aan de start voor een competitie over meerdere leeftijds-, heren-, dames- en mix categorieën gedurende een week van sportieve kameraadschap. De 4e editie van SkiffieWorlds was in 2022 in Nederland! Niet alleen in Schotland is dit in korte tijd hard gegroeid, ook in de Verenigde Staten, Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland en Nederland.
WSV Woudrichem heeft in 2012 zelf een St Ayles Skiff gebouwd, de 'GROOT & grut 1', vervolgens werd de 'Dwarsbongel' gebouwd. Hiermee is de vereniging afgereisd naar Ullapool en heeft in het strijdgewoel van de Schotten een verdienstelijke 14 plaats in het algemeen klassement gehaald als beste van de overzeese clubs. Om tegen de toppers uit de Coigach iets uit te halen moet men toch echt van betere huize komen. Deze mannetjesputters en dames komen uit een gehucht van slecht 250 zielen waarvan er 40 roeien op zee! Ze bezitten 2 St Ayles Skiffs, de 'Coigach Lass' en 'Lily Rose' en hebben machtig lange riemen. De SCRA schrijft voor deze eenheidsklasse voor dat riemen en dollen uitsluitend van hout gefabriceerd mogen worden. Met alle mogelijke vormen en methoden voor dollen wordt geëxperimenteerd. Zo heeft de lokale St Ayles Skiff uit Ullapool, de 'Ulla', Thole pins van pokhout. In eerste instantie leek dit een (verboden) kunststof pin, maar bij nadere inspectie bleek dat deze pin van één van de hardste houtsoorten van de wereld is en bovendien uiterst kostbaar.... (dit hout kost ruim € 40.000,- per m3 en met een gewicht van 1.100 kg per m3 zinkt dit hout waar anderen drijven).
Dat een St Ayles Skiff zeewaardig is bewees ook de langeafstand roeiwedstrijd in Ullapool. Deze tocht ging naar een aan de kust gelegen strand (voor een spontaan georganiseerde BBQ ;-)). Met een windkracht 4 tot 5 Beaufort en bijpassende zeegang deinde het scheepje prachtig op de golven en nam zelfs de sporadische brekers met gemak! Helaas werd vanwege intredende zeemist en het niet meer kunnen overzien van het deelnemersveld deze tocht vervroegd gestaakt. Een St Ayles Skiff roeit licht en weegt afhankelijk van de afbouw tussen de 150 en 200 kg. Dit was nog een belangrijke reden voor de aanschaf: de boot moest gemakkelijk door een 'crew' in en uit het water te brengen zijn. Iets wat ons duur kwam te staan in Ullapool. Want pas op de finale racedag bedachten we dat de vlonders van een kilo of 45 niet nodig te hebben en raceten we hierdoor een stuk lichter! Eindelijk een goede start :-)
Al met al een fantastische boot met goede eigenschappen voor competitief roeien. Ze is licht van gewicht, daardoor prima trailerbaar en gemakkelijk in en uit het water te laten door een kleine bemanning. Nog het beste aan deze sloep is dat er met een relatief klein gezelschap geroeid kan worden waardoor er meer flexibiliteit is bij het organiseren van roeisessies binnen de vereniging. Komen er veel op een sessie dan vullen we gewoon boot 2 en doen een wedstrijd training ;-)
In 2009 werd de eerste St Ayles Skiff gebouwd in Schotland, en binnen een jaar startten meer dan 30 teams met de bouw van hun eigen sloep. Inmiddels zijn er al bijna 250 gebouwd, en varen er sloepen van dit type in Nederland, Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde staten! In Schotland zijn bijna wekelijks regatta's met deze sloep!
De sloep is 22 voet (6.70 mtr) lang, 1.70 mtr breed en weegt slechts 155 kg. De St Ayles Skiff is als bouwpakket te koop, en kan in korte tijd zelf gebouwd worden. Bovendien heeft de sloep een vriendelijke prijs, voor circa € 5.500,- (prijspeil 2022 en excl riemen en laksysteem) heb je het complete bouwpakket inclusief mallen, en na circa 300 uren werk (reken op wat meer uren als je onervaren bent) kun je met je team van slechts 4 roeiers en een stuur met deze snelle sloep de woelige baren op ;-)
Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere sloep? Interesse om ook een St Ayles Skiff te gaan bouwen? WSV Woudrichem wil alle belangstellenden van harte uitnodigen om eens te komen kijken en eventueel proef te roeien!
Eind 2020 is de DARA (Dutch St Ayles Rowing Association) opgericht. Dit is de landelijk overkoepelende belangenorganisatie voor alle clubs en groepen die een St Ayles skiff ter beschikking hebben. De DARA beheert het NL scheepsregister en geeft volgnummers uit. Het bewaakt de klasse reglementen. De DARA organiseert ook wedstrijden organiseren zoals de NK en SkiffieWorlds 2022. Ook voor adviezen en ondersteuning bij bouwprojecten kunnen bouwers en roeiers bij DARA terecht.
Kijk voor verdere informatie op www.wsv-woudrichem.nl/onze-boten
Andere linkjes:
De 30 Nederlandse St. Ayles Skiffs
NL019 & NL024 nog in aanbouw
- GROOT & grut 1 (NL001)
- Dwarsbongel (NL002)
- GROOT & grut 2 (NL003)
- ODA (NL004)
- Peer de Schuimer II (NL005)
- Zwaan (NL006)
- GROOT & grut 4 (NL007)
- De Liefde (NL008)
- GROOT & grut 5 (NL 009)
- Willem van Oranje (NL010)
- De Passie (NL011)
- De Vijf Zalmen (NL012)
- Bijtelskil (NL013)
- N.N. (NL014), verloren gegaan bij brand :-(
- Groesplaat (NL015)
- Sûnder Seil (NL016)
- Sealainn (NL017)
- Skomskiff (NL018)
- NL019 in aanbouw in Willemstad
- Flying Dutchman (NL020)
- Altena Nexu (NL021)
- Kus van Woerkom (NL022)
- Mooie Nel (NL023)
- NL024 in aanbouw in Lelystad
- Going Dutch (NL025)
- Dussan Nova (NL026)
- Twirre (NL027)
- Maoscotte (NL028)
- Zeekraal (NL030)
- RUW (NL033)
- Bakkie van Kortgene (NL034)
- NL038 in aanbouw in Petten